Hantering av eget material

Släkforskningsprogram

I släktforskarprogrammen kan du registrera och lagra uppgifter om din släkt samt göra utskifter av ansedlar och olika slags släktträd. De vanligaste programmen är:

Margaretha Vinterholts bild.

MinSläkt. Ett enkelt program som kan köpas från Dannbergsdata. Lämpligt för nybörjaren..MinSläkt funkar bara på Windows dator.

Disgen. Kan köpas från Föreningen för datorhjälp i släktforskningen DIS. Ett svenskt program som har ett annat gränssnitt än Min Släkt men är å andra sidan funktionellt mera komplett. Lämpligt för nybörjare och mera erfarna släktforskare.   Finns handledning  på  https://handledning-disgen2023.dis.se/  och det finns faddrar som kan hjälpa till med eventuella problem . DIS-Öst har flera kurser.  Disgen funkar bara på Windows dator.

Genney. Är ett nytt enkelt svenskt program som kan passa både nybörjare och mer erfarna släktforskare. Det kan köpas från Genney Digit.. Genney funkar både på Windows dator och Mac

Holger Är ett gammalt svenskt program . Länge sedan det uppdaterades.. Funkar på Windows dator

Gramps. Ett program med s.k. ”öppen källkod”. D.v.s. programmet är fritt att använda och utvecklingen drivs som ett internationellt samarbetsprojekt på nätet. Information finns på projektets hemsida. DIS-Öst har kurser även i detta program. Gramps funkar både på Windows dator och Mac

Det går att ladda ner gratis demokopior av dessa program från respektive hemsida. Om man söker på nätet kan man också hitta fler program än dessa.

Hur man tar hand om sitt släktforskningsmaterial

Hämta bilderna till föredraget den 15 november 2016 genom att klicka här.

Släktforskartestamente

För den som önskar förordna om sitt släktforskningsmaterial vid sin bortgång, om det inte finns något intresserat barn eller någon annan anhörig som vill ta över, erbjuder vi en mall till ett Släktforskartestamente

Sollentuna Släktforskarförening har inte möjlighet att ta emot några sådana donationer.
Genealogiska Föreningen tar gärna emot sammanställningar av släkthistorier, alternativt om man gjort en fullständig avskrift av någon församlings kyrkbok eller liknande. Däremot tar man inte längre emot kartonger med lösblad i.
Kungliga Biblioteket tar emot donationer av arkiv efter personer med betydelse för svenskt kulturliv och gör därför en bedömning i varje enskilt fall om hur betydelsefullt arkivet är för framtida forskning.
Riksarkivet kan diskutera en donation om man är en person av ”riksintresse” dvs politiker, författare, konstnär eller om man på något annat sätt haft en betydande roll i samhället.
Stadsarkivet tar inte emot donationer av släktforskningsmaterial.

Vad säger GDPR om din släktforskning?

Läs vad Släktforskarförbundet skriver om GDPR för släktforskare.
Läs artikeln ”Sekretess vid presentation på internet” i Diskulogen 2020:128, s. 15.